GTM-PRDZCHH
Immundefekt og autoimmune sygdomme)

Immundefekt og autoimmune sygdomme

Forstå immundefekter og autoimmune sygdomme

Immunforsvaret dækker hele kroppen og består af millioner af kemiske processer, proteiner og celler, der samarbejder tæt for at bekæmpe fremmede mikroorganismer.

Immunforsvaret er så unikt, at det rent faktisk kan huske, hvilke bakterier og vira, der tidligere er blevet bekæmpet. Ved at opbygge forsvarsstoffer, antistoffer, mod kendte farlige celler kan immunforsvaret hurtigt nedkæmpe dem igen, hvis de på et senere tidspunkt trænger ind i kroppen.

Immunsystemet beskytter kroppen mod farlige organismer som virus, bakterier og cancerceller. Når sådanne organismer inficerer en ellers sund krop, svarer immunsystemet ved at danne antistoffer og specielt blodlegemer (som kaldes lymfocytter), som forsøger at udrydde infektionen. Når dit immunsystem ikke i tilstrækkelig grad kan modsvare infektionen, kaldes det immundefekt. Mennesker kan også lide af den modsatte tilstand, et overaktivt immunsystem, hvor raske celler angribes, som om de var fremmede celler, og dette benævnes autoimmunimmunitet. Begge scenarier kan være årsag til en potentiel livstruende tilstande.

lmmunglobulin, som også kendes som Ig, er en komponent i sund human blodplasma.

  • Mere end 400

    typer af primære immundefekt sygdomme (PID)

  • 9-15 år

    er det typiske tidsinterval mellem symptomdebut og diagnosen primær immundefekt

  • 1 - 2 pr 100.000

    mennesker diagnosticeres med CIDP hvert år

Vil du vide mere?

Primær immundefekt

Primære immundefektsygdomme er en stor gruppe arvelige eller genetiske sygdomme, som nedsætter immunsystemets normale funktion, hvilket medfører at patienten ikke kan bekæmpe infektioner.

Sekundær immundefekt

Sekundære immundefektsygdomme opstår, når immunsystemet svækkes af en ekstern faktor, og ikke en genetisk faktor. Eksterne faktorer kan være stigende alder, nogle cancertyper, indgreb som fx transplantationer og visse lægemidler.

Kronisk inflammatorisk demyeliniserende polyneuropati (CIDP)

Kronisk inflammatorisk demyeliniserende polyneuropati er en neurologisk sygdom, for forårsages af skader på myelinskeden i de perifere nerver. Ofte kendetegnes den ved stigende svaghed i ben og arme.

Guillain-Barré syndrom (GBS)

Guillan-Barrés syndrom er en inflammatorisk sygdom i de perifere nerver udenfor hjernen og rygmarven. Sygdommen kendetegnes af hurtig debut af følelsesløshed, svaghed og ofte lammelse af ben, arme, åndedrætsmuskulatur og ansigtsmuskulatur.

Idiopatisk trombocytopenisk purpura (ITP)

Idiopatisk trombocytopenisk purpura er en autoimmun sygdom, som fører til et lavt trombocytantal. Meget lave trombocytantal kan føre til øget modtagelighed overfor blødninger

Kawasaki syndrom (KS)

Kawasakis sygdom er en alvorlig sygdom, som kendetegnes ved inflammation i blodkar i hele kroppen, og som hovedsaglig påvirker småbørn og spædbørn.