GTM-PRDZCHH
Immundefekt og autoimmune sygdomme)

Immundefekt og autoimmune sygdomme

Forstå immundefekter og autoimmune sygdomme

Immunforsvaret dækker hele kroppen og består af millioner af kemiske processer, proteiner og celler, der samarbejder tæt for at bekæmpe fremmede mikroorganismer.

Immunforsvaret er så unikt, at det rent faktisk kan huske, hvilke bakterier og vira, der tidligere er blevet bekæmpet. Ved at opbygge forsvarsstoffer, antistoffer, mod kendte farlige celler kan immunforsvaret hurtigt nedkæmpe dem igen, hvis de på et senere tidspunkt trænger ind i kroppen.

Immunsystemet beskytter kroppen mod farlige organismer som virus, bakterier og cancerceller. Når sådanne organismer inficerer en ellers sund krop, svarer immunsystemet ved at danne antistoffer og specielt blodlegemer (som kaldes lymfocytter), som forsøger at udrydde infektionen. Når dit immunsystem ikke i tilstrækkelig grad kan modsvare infektionen, kaldes det immundefekt. Mennesker kan også lide af den modsatte tilstand, et overaktivt immunsystem, hvor raske celler angribes, som om de var fremmede celler, og dette benævnes autoimmunimmunitet. Begge scenarier kan være årsag til en potentiel livstruende tilstande.

lmmunglobulin, som også kendes som Ig, er en komponent i sund human blodplasma.

  • Mere end 400

    typer af primære immundefekt sygdomme (PID)

  • 9-15 år

    er det typiske tidsinterval mellem symptomdebut og diagnosen primær immundefekt

  • 1 - 2 pr 100.000

    mennesker diagnosticeres med CIDP hvert år

Vil du vide mere?